Voeding

Voeding

Op het gebied van voedsel is er een verandering nodig richting een optimaal en circulair gebruik van biologische bronnen, en duurzame productie- en verwerkingssystemen. Deze systemen zullen meer voedsel, vezels en andere bio-producten produceren met daarbij een minimale input en een minimale hoeveelheid aan bijproducten produceren zoals broeikasgassen en afval. Industrieën die voor deze uitdagingen staan zijn agricultuur, bosbouw, visserij en aquacultuur samen met de productie van bio-producten.

Door middel van investeringen in onderzoek en innovatie kan de Topsector hieraan haar bijdrage leveren. De hoofdlijn Chemistry of Life heeft als doel het beter begrijpen van levende systemen. Hierbij horen ook de systemen mogelijkheden voor bio engineering, ten behoeve van duurzame voedselproductie en biotechnologie. 

Het thema Voeding krijgt haar vertaling in de hoofdlijnen. Deze hoofdlijnen beschrijven de chemische onderzoeksvelden waar de Nederlandse Chemie het verschil kan maken binnen dit thema. Mogelijke toepassingen die uit de programmalijnen voortkomen zijn:

  • slimme verpakkingen die de houdbaarheid van verpakte voeding laten zien;
  • benutten van algen en zeewier voor chemie en materialen;
  • gezonde voeding, voedingssupplementen (vitaminen, mineralen).

 

Terug naar overzicht